Descopera Maramuresul

Maramures - Descopera traditiile autentice

Detalii:

Oferta include:

  • transport autocar 36/50 locuri, aer conditionat;
  • cazare 4 nopti la pensiune 3* Borsa, Maramures;
  • mic dejun, pranz la pachet, cina;
  • excursiile din program;
  • transport Ploiesti-Borsa si retur;
  • asistenta turistica.

Oferta nu include intrarile la obiective*.

Rezervarea se considera ferma prin plata unui avans de 30%.

Ploiesti – Brasov (Vizita la Cetatea Rupea) – Sighisoara – Reghin - Bistrita Nasaud - Salva – Viseu - Borsa. Cina. Cazare Borsa pensiune 3*

Vizita la Cetatea Rupea. Cetatea acoperă o suprafaţă de aproape 11 ha cu ziduri, turnuri şi curţi interioare. Anul primei consemnări documentare este 1324. Atunci când a început să funcţioneze a fost mereu legată de autorităţile publice rânduite într-o ierarhie specifică Evului Mediu: rege – voievod – castelan – scaun şi autorităţi scăunale.

Mic dejun. Excursie la Cimitirul Vesel de la Sapanta, Manastirea Sapanta Peri, Muzeul Satului Maramuresan, Memorialul victimelor comunismului din Sighet. Cina la pensiune. Cazare.

Faima localitatii Sapanta se trage de la renumitul sau Cimitir Vesel. Legenda spune ca atitudinea vesela in fata mortii este un obicei al Dacilor care credeau in viata vesnica iar moartea pentru ei era doar trecerea spre o alta lume. Cimitirul dateaza de la mijlocul anilor 1930 si este creatia artistului popular Stan Ion Pătraş, sculptor, pictor si poet in acelasi timp.

Existenta Muzeului victimelor comunismului de la Sighet se datoreaza Fundaţiei Academiei Civice, cea care a preluat ruina fostei închisori în 1993, în vederea transformării ei în muzeu. Proiectul-cadru a fost prospus Consiliului Europei de Ana Blandiana, iar fosta închisoare a devenit primul memorial din lume dedicat victimelor comunismului. Fosta închisoare este astăzi decorul-cadru pentru ceea ce s-a întâmplat în timpul comunismului în România și în celelalte țări din Centrul și Estul Europei.

Localizat la intrarea in orasul Sighet, pe drumul dinspre Baia Mare, Muzeul Satului Maramuresean se alătura in 1981, Muzeului Etnografic al Maramuresului ca o secţie în aer liber. Prin structura sa, creează impresia unui sat tipic maramuresean.Uliţe drepte (principale) şi întortocheate, poteci şi „prilazuri" alcătuiesc structura intimă a aşezării şi converg ca în toate satele maramureşene, spre biserica. Pentru casele expuse in muzeu s-a folosit lemn cioplit de mesterii din zona, si ilustreaza locuinte tipice slave, evreiesti, maghiare, germane si romanesti din secolele 17 si 18.

Mic dejun. Excursie cu Mocanita pe Valea Vaserului. Vizita la Manastirea Moisei. Cina. Cazare.

Locomotivele cu abur Mariuta, construita in 1910, Krauss din 1921, Elvetia, Ioana, Budapesta, Cozia 1, Budapesta, Maramures si Rusia isi pregatesc motoarele pentru ca in fiecare zi sa cucereasca sute de turisti pe Valea Vaserului. Numită „Mocăniţa de pe Valea Vaserului“, Calea Ferată Forestieră din Vişeu de Sus se afla la graniţa Romaniei cu Ucraina şi reprezintă o bogăţie atât din punct de vedere tehnic, cât şi cultural pe o rută de aproape 60 kilometri. CFF Viseu este ultima cale ferată forestieră adevărată care funcţionează cu abur. Linia ferata duce într-o vale de o sălbăticie fermecătoare, de-a lungul râului Vaser, peste poduri şi prin tunele. Calea ferată trasează o zonă împădurită enormă, unde nu există drumuri sau sate, ci este locuită doar de urşi şi lupi.

Mic dejun. Excursie pe Valea Izei: bisericile de lemn Bogdan Voda, Manastirea Rozavlea, Manastirea Barsana, (patrimoniu UNESCO), Muzeul tarancii maramuresene. Cina. Cazare.

Bisericile de pe Valea Izei sunt raspandite pe valea Izei, a Viseului, a Chioarului si a Lapusului. Din acestea, opt se afla pe lista de monumente UNESCO datorita originalitatii lor, a materialului folosit, a tehnicii de imbinare a bulumacilor si barnelor de lemn, a picturii interioare si a rezistentei in fata timpului. Cele mai multe au fost construite in sec. XVIII dupa ce tatarii in 1771 au distrus bisericile mai vechi.

Primul muzeu din ţară dedicat în exclusivitate femeii poate fi vizitat într-un singur loc din ţară, la Dragomireşti în Maramureş. Aici poţi pricepe şi vedea toate ocupaţiile ţărăncii de la naştere şi până la trecerea în lumea cealaltă. Farmecul ineditului muzeu este unul tipic locului, atât prin originalitatea construcţiei şi exponatelor dar mai ales prin autenticitatea ghidului care este tot o femeie, ţărancă din partea locului. Sculpturile în lemn, podoabele şi obiectele expuse aduc în ochii vizitatorilor întreaga viaţă cu îndeletnicirile femeilor din Maramureş.

Mic dejun. Plecare spre casa pe traseul – Telciu - Reghin-Sighisoara - Ploiesti.

*Obiective Pret lei/adult
Cetatea Rupea 10
Cimitirul Vesel de la Sapanta 5
Muzeul Satului Maramuresean 4
Memorialul Sighet 6
Muzeul Tarancii Dragomiresti 4
Manastirea Bogdan Voda 3
Biserica Rozavlea 4
Muzeu Manastirea Barsana 1
Mocanita 48.6